bakmakerskan

Direktlänk till inlägg 19 december 2011

Nästan som Gottebila

Av frida - 19 december 2011 21:29

Mellansonens favoritgodis är "Gottebila", eller Ahlgrens bilar. I dag har han och jag skapat vårt eget godis. Jag läste en grej, om man hinner äta upp julgodiset innan jul, kan jag ändå kalla det julgodis? Jag hoppas det, annars innebär det att jag gör godis, och godis kan man ju göra vilken lördag som helst på året (lördag=godis), och det skulle kunna bli alldeles för frestande...

Vi började med att göra Rocky road, tydligen finns det "äkta" och då även "oäkta" RR, vilken min variant är vet jag inte.

Jag blandade i alla falll ihop mörk choklad, jordnötter, dumlekola och minimarshmallows. Jag piffade till det med färgglada marshmallows! In i kylen och så pudrade jag på lite florsocker innan jag skar upp dem. Jag vet inte riktigt vad jag lyckades göra fel, men de smälter som bara den när man ska äta dem. Det är inget att plocka fram när vi är klädda i finaste gå-bort-kalaskläderna! Vi var hos svärmor i helgen, och hennes RR var jättefina (och jättegoda), och smälte knappt inte alls!

   

Sen smälte vi på lite choklad på Mozart kulorna jag gjorde för nästan en vecka sen. Vad är skillnaden på Mozart- och Amadeus kulor föresten?

Vi avslutade med att göra lite ischoklad. Jag gjorde två varianter, först en med barnvänlig med ljus choklad och en minimarshmallow i varje form, och sen en variant med mörk choklad och pepparmintsolja för fullvuxna människor. jag är inget jätte-fan av ischoklad, men jag tänkte att jag skulle testa...

 

Nu har jag bara knäcken kvar, och kolor med polkagris. Och så fick vi smaka något nytt hos svärmor, men jag får nog lov att spara det till nästa år, men det var ruskigt gott! Hon hade köpt sån marsipan som finns att köpa i affärerna som man har när man ska göra egen marsipantårta, kavlat ut den (eller den kanske redan är kavlad?), smält en kaka med polkagrischoklad och penslat på och sen rullat ihop till en rulle och smält mörk choklad och penslat på rullen. Sen skar hon skivor av rullen så att det blev små runda, fantastiska "kakor". Superläckert!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av frida - 5 juni 2023 21:07


Det är typ fem år och en månad sen sist jag skrev. Mycket har hänt sen sist, bakning händer inte så ofta... ? Jag har inte ens en köksassistent eller annat bakverktyg längre, utan ska det bakas blir det med hjälp av mixerstav! Funkar förvånansvä...

Av frida - 4 maj 2018 18:34


Det är typ ett år och 41 dag sedan senaste blogginlägget. Nej, börja inte kontrollräkna nu! Have some mercy with me, det är fredag eftermiddag, jag har jobbat hela dagen och har ännu inte fått någon kvällsmat.  Men vad ska bakmakerskan skriva om nu...

Av frida - 23 mars 2016 09:41

I dag kastar jag mig ut i det okända. Med skräckblandad förtjusning. Först på dagordningen blir att försöka lokalisera den dator som av misstag, på nåt sätt, fått mina senaste tre års studieanteckningar överförda till sig från mitt usb, som nu är tom...

Av frida - 8 februari 2016 09:01


Vi har nästan tjuvstartat semelperioden. Istället för att baka semelbullar där hälften av bullarna blir liggande i frysen till midsommar, så fick jag ett recept av min kusin på semelkladdkaka. Den ser inte mycket ut för världen, men den var fantadtis...

Av frida - 8 januari 2016 12:54

Jag sitter på biblioteket idag, och tittar ut på snön som ruskar ner i stilla mak. Jodå, jag pluggar lite också. Om en vecka ska rapporten om 6 sidor samt bilagor lämnas in. Jag har långt ifrån läst all litteratur än, jag har inte lyssnat av och tran...

Presentation


Bak

Se även ordet ”bak” på svenskspråkiga Wiktionary.

Bak kan betyda flera saker:
bakning
inom anatomin stjärt
.bak, backupfiländelse
[bak,bake] bräda av stocks ytterdel med ena sidan rundad
(Wikipedia)

Fråga mig

0 besvarade frågor

Omröstning

Vilken höstfärg är finast?
 Röd
 Gul
 Brandgul
 Brun

Senaste inläggen

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards