bakmakerskan

Alla inlägg under december 2011

Av frida - 19 december 2011 19:08

Nu i jul är det många som åker kors och tvärs, så även vi, fast vi slipper åka så långt. Men då är det roligt att ta med en liten present, så det har jag fixar nu! Eller anledningen till att jag fixat det just nu, är för att äldsta sonens fröken ska få en burk i julpresent i morgon.

Baka några kakor, eller gör några kolor, själv har jag gjort saffransbiscotti -för de var superenkla att göra. Köp nån fin glasburk eller liknande, jag har köpt "syltburkar" på Ö&B, jättefina och billiga! Lägg i kakorna (eller vad du nu har, inlaggda päron eller vad som helst), gör en fin etikett och knyt ett fint snöre runt. Så jädrans fin behöver väl inte etiketten vara heller, men det kan vara bra att ha en, i mitt fall är det mandel i biscottin och det kan vara bra att tydligt upplysa om detta. På de stora burkarna la jag lite tyg emellan, egentligen ska det väl ligga så att det täcker locket, men med den här låsannordningen var det så svårt, och jag hade inte så mycket tyg heller. Tyget är från kuddfodral till en prydnadskudde som jag bara klippt ut. Hålla på och fålla och sånt är bara onödigt, när innehållet i burken är slut kastas tygstycket ändå...

       

Hade jag fått en sån här i present, hade i allafall jag blivit jätteglad! En burk nedlagd kärlek!

Av frida - 16 december 2011 10:59

Här går man i godan ro och städar och lyssnar på Johnny Cash blandat med lite Depeche Mode. Lillknodden somnar på magen och mellanknodden sitter inne i datorrummet med sin halvsjuka far (magsjuka -blä!). Tanken far just igenom mitt huvud, mellan tankarna på att skriva en musikal, att "oj vad snäll och beskedlig mellansonen är idag", när min sambo kommer utstörttande till vardagsrummet, "Jag behöver lite hjälp här!" Jag släpper allt för händer och störtar med efter in i datarummet där vi har en köpmannadisk står. I en av lådorna har vi skoputsargrejer. "jag tittade bort nån sekund" säger min sambo, och där, på ett golv som gått från ljus björkfärg till svart, sitter min son med svarta händer och har målat ett par iläggssulor han hittat, med svart skokräm och putsat på med lite shine! Underbart! Jag löft över honom till en stol vid handfatet och tvättade händerna, så gick jag in i datarummet för att torka bort det mesta av krämen på golvet. När jag kommer tillbaka in i badrummet, efter bara nån sekund, har min busunge till son klämt ut halva tandkrämstuben i handfatet (tack och lov att det vär där!). Han verkar ha en förkärlek till krämer, fast han tycker inte om min hemmagjorda äppelkräm...

I morgon ska vi åka och köpa julklappar, mellansonen ska få nån typ av fingerfärg som går att ha i badkaret.

Av frida - 14 december 2011 21:38

Jag har börjat göra julgodis. Det är galet tidigt. "Galet tidigt" tänker ni "det är ju julafton om 10 dagar". Är man fyra godisråttor i familjen, så försvinner det fasligt fort. Och alltihop skulle vara kattens fel. För min sambo tycker enligt egen utsago inte om godis, han blir aldrig sugen på något sött, äldsta sonen är en notorisk lögnare som hittar på lögner som är värre än sanningen (det var han som startade skylla på katten) mellansonen hade nog inte hymlat med att han tagit godis, men han hade inte haft något emot att få skrika lite extra på katten, och själv tror jag mig vara expert på att smussla till mig godis och bullar och då kan det vara bra att ha någon att skylla på.

Det är med andra ord inte så konstigt att våran katt är så tjock, så mycket godis som han proppar i sig...

Nåväl, nu är ju det här bara poneringar från min sida, vi får väl se om det blir något julgodis i jul!


I kväll började jag göra Amadeuskulor, nogatkula inlindad i mandelmassa och sen ska det vara smält choklad på det. Jag smaksatte mandelmassan med lite Countrau (stavas säkert inte alls så), då går det att hålla barnen borta från dem i alla fall. "Du får inte äta dom där, det är sprit i!" Jag sparade lite lite nogat och mandelmassa så det blir nog nån kula till dem med, vilken snäll mamma jag är...

Snickerskakor, Kola med polkagriskross, Rocky road och knäck med mandel och så tänkte jag testa knäck med salta jordnötter (har nån provat det? funkar det?) är vad som förhoppningsvis kommer dukas upp på soffbordet i jul. Å så mina kanderade mandlar och saffransbiscottis som jag är klar med!

Av frida - 13 december 2011 19:49

  Idag är det Lucia. Inte mycket att snacka om. Små pluttarna har varit tomtar, som alla andra små pluttar i Sverige.

Vilka länder är det som firar Lucia? Resten av norden? England? Är det en kristen företeelse? Blev Lucia ett helgon för att hon stack ut sina egna ögon, för att mannen hon var tvungen att äkta tyckte hennes ögon var så vackra? Vad är det som är så heligt med det? Eller är det så att asatron hade nån stor dag den 13 december som de firade, så när kristendomen tog över, var man tvungen att hitta på en anledning att fira just denna dag, och så råkade nån höra om nån tjej på Sicilien som hade gjort nån korkad grej, och (hurra) hon var kristen!

Jag har hunnit julpyssla lite, kanderat mandlar och kryddat med pepparkakskryddor -ruskigt gott, och en sats kryddade jag med kardemumma (ni som brukar läsa här känner till att jag gillar den kryddan...)

Nu på kvällskvisten  gjorde jag sån här apelsin med nejlikor i. Jag måste ha varit förkyld när jag gjort det tidigare år, täppt i näsan, för det har aldrig doftat så mycket som det gjorde idag, underbart! Jag försökte engagera mellankillen, men han var inte på humör, han ville inte ens äta upp sin "assesin"... 

Av frida - 12 december 2011 14:43

Det kanske låter lite optimistiskt så här på måndagen, men det går ju så himla fort!

Och jag ser fram emot helgen. På lördag ska jag och min sambo lämna bort alla barn till svärmor, och åka in till stor-stor stan och handla julklappar. Galet, kan tyckas, att man ser fram emot att åka och trängas med massor av stressade människor. Min plan är att fixa alla julklappar, jag vet ju redan vad jag ska köpa till så gott som alla, på en timme typ eller max två, och sen bara kunna sitta ner och äta nåt gott för att sen strosa vidare och ta en te och titta på alla stressade människor. Mmmmm....

Sen på söndag ska jag vara personal shopper åt min syster (även denna gång helt barnfritt, omöjligt annars!) så nu sitter jag och förbereder mig lite.

Jag kollar efter tips på vad man ska ha för kläder om man är timglasformad. Jag hoppas att hon håller med om att hon är timglasformad, annars kan det hela bli lite jobbigt... Men hon köper i allafall sådana kläder som man ska köpa om man har den kroppsformen, så jag tror inte vi behöver bråka så mycket!

Det är tur att det var henne jag ska vara PS åt, för vad svårt det är att bestämma vilken kroppsform de har. Min egen har jag ingen anning om! Ni som ser mig titt som tätt får gärna berätta för mig vad jag är. Typ ett runt A, eller nåt sånt skulle jag tippa på...

Av frida - 10 december 2011 17:57

Nyss hemkommen ifran att ha lämnat bort sambon till sina kollegor, de ska äta julbord. Det tråkiga med att vara mammaledig är att ingen bjuder en på julbord. I och för sig så finns det väldigt många tråkiga företag som varken bjuder sina anställda på julbord eller visar uppskattning på annat sätt. Trist. Jag har jobbar på ett av Sveriges bästa företag, vad gäller att visa uppskattning för sin personal, det var jättekul!

Nu var det inte det jag ville berätta, utan jag ville bara säga att älgar är för jävla stora! Jag var en körbana ifrån att köra på en älgko på vägen hem. Jag hade precis kommit in i ett litet samhälle, och körde som tur var bara i 50 km/h när hon beslöt sig för att kliva ut ur mörkret och upp på vägen, precis när framförvarande bil passerat. Jag ångrar lite att jag inte stannade för att titta lite på henne, jag såg i bakspegeln att jag inte skrämde henne, hon fortsatte sin färd upp på vägen. Det kom bilar efter mig så jag satte på varningsblinkersen -ifall att de skulle missa att det stod en gigantisk älg på vägen! Nej fy, en sån skulle jag inte vilja ha i knät... Jag ska hämta hem karln i natt, han får nog räkna med att jag inte kommer i ilfart precis.

Nu klämtar klockan sex, och ingen är hungrig. Jag hade tänkt göra korvrisotto, men det blir nog bara oboy och mackor...

Av frida - 9 december 2011 18:57

Det blev en lång väg för att få några lussekatter. Jag lovade sonen igår att vi skulle baka lussebullar idag, men vi hade inget saffran hemma, så jag bad sambon köpa lite på väg hem från jobbet igår. Men han skulle fixa iordning en bil han ska sälja, så han blev sen. Så sen att affären hann stänga och det blev inge saffran till mig. Då blev vi ju tvugna att åka in till stan idag och köpa saffran, och så behövde vi mjölk och blöjor, och vin till söndagens middag, och så kunde vi passa på att skicka iväg julpaketet till Spanien, och sen blev vi så hungriga så vi var tvugna att åka och äta på McD, och det tar ju sin lilla tid, vi hann gå på toa två gånger. Och så skulle vi ju ha saffran som de hade billigt på en annan affär än den där det fanns mjölk och blöjor. Phu, sen kunde vi åka hem.


Tillslut blev det lussebullebakardags! Men jag missade lite, jag bakar ju lussebullar bara en gång per år och oftast ingen gång alls, för de brukar inte bli någe goda. Mina lussebullar bli alltid som en ganska tung klump som knappt smakar något. Hur som helst så läste jag inte igenom receptet innan jag satte igång. Jag tittade på "Leilas Jul" igår kväll, och hon sa att man skulle värma saffranet för att ordentligt få fram smakerna. Så därför hade jag i saffranet i det smälta smöret innan jag blandade det med mjölken. I mitt recept ska man göra som en smör- och sockersmet och mortla ner saffranet i, och sedan blanda smeten i den färdigjästa degen.

 

Sen kom jag på att saffranet kanske gör något med jäsningsprocessen, så att degen inte jäser -men det gjorde den visst det!

Av en fd kollega har jag fått tipset att ha i 2 tsk bakbulver i degen, så jäser de upp lite extra i ugnen, det testade jag. De ser fluffiga ut, men jag har ännu inte provsmakat någon. Jag får återkomma om de blev en tung, smaklös klump i år också...

     


Av frida - 8 december 2011 15:41

Tog det lugnt på ett lugnt Kyrkis idag på förmiddagen, riktigt avkopplande när vi inte är så många, och jag hade bara  minsta knodden med! Sen hade jag sån tur att han somnade i vagnen på väg hem, och sov nästan tre timmar. Så jag passade på att baka saffransbiscotti. Larvigt lätt och ljuvligt gott!

 

Saffransbiscotti

Ingredienser
100 g smör
1 g saffran
2 st  ägg
1.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl hackad sötmandel
Råsocker eller brun farin

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.  

3. Blanda de torra ingredienserna med sötmandeln och vänd ner det i bunken.

4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker.

5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.

6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.

7. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt.

8. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

9. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).

 


Presentation


Bak

Se även ordet ”bak” på svenskspråkiga Wiktionary.

Bak kan betyda flera saker:
bakning
inom anatomin stjärt
.bak, backupfiländelse
[bak,bake] bräda av stocks ytterdel med ena sidan rundad
(Wikipedia)

Fråga mig

0 besvarade frågor

Omröstning

Vilken höstfärg är finast?
 Röd
 Gul
 Brandgul
 Brun

Senaste inläggen

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards