bakmakerskan

Senaste inläggen

Av frida - 11 oktober 2013 17:27

Idag har jag:

  • Repeterat s. 156-197 i boken Lära Skola Bildning
  • Läst om Montessori s. 197-215 i Boken om pedagogerna
  • Sammanställt fakta om John Dewey i en mindmap
  • Lärt mig att man inte kan vända omeletter i stekpanna på samma sätt som man vänder pannkakor.
  • Upptäckt att bananflugor inte dör på riktigt när man sprayar insektsspray på dem, de bara låtsas, för efter att det lega still ett tag så är de uppe och svärmar igen!

Produktiv dag! 

Av frida - 10 oktober 2013 18:37

Som en kalldusch i Sibirien slog det över mig här om dagen: Jag är en curlingmamma, av den absolut värsta sorten!

Egentligen så hade jag själv börjat ana det de senaste 1-2 åren. Min sambo, som är helt oskyldig till uppkomsten av min äldsta son, utan har bara försökt åtgärda de fatala misstag och reparera de skador jag åsamkat, och samtidigt försökt få en blind mor att se (eller inse) vad hon har gjort de senaste 14 åren, måste jag nu erkänna till hur rätt han har haft!


Jag har börjat studera till Förskolelärare, och första kursen tar upp olika kunskapsteorier. Många filosofer menar att barnet/eleven själv måste intressera sig för sitt lärande, ställa frågorna och själva vilja söka svaren, för att i princip över huvudtaget kunna ta in någon vettig kunskap, för att bli tänkare som reflekterar och blir goda samhällsmedborgare.


I går insåg jag inte bara att jag är curling mamma som serverat allt på silverfat, jag har serverat allt på ett förbaskat guldfat! Jag har inte bara gett honom svaren, jag har även ställt frågorna åt honom! Innan han själv insett vilken fråga som bör ställas! Min son har inte behövt vare sig göra någonting (jo, jag städar inte hans rum eller sorterar hans tvätt), eller tänka någonting!


Nu är frågan hur jag ska kunna "omprogrammera" honom, helst snabbt. Och så måste jag komma ur denna dåliga ovana. Och tänka på nya pedagogiska tillvägagångssätt med resterande barn...


Dessutom ska jag nog skapa en kurs för skolpersonal, så de snabbt kan se elever som får denna  mentala "curlingmisshandel" och direkt gå på föräldrarna, och förklara vilken gigantisk ogärning de gör sina barn. Jag har (liksom många andra, skulle jag tro) skrattat lite förstrött åt dessa dumbomar till föräldrar som får det larviga öknamnet "curling"-föräldrar utan att till 100% (eller ens 50%) sätta mig in i vad det verkligen innebär.  


Hur 17 bygger man upp ett intresse för lärande hos en person som aldrig behövt lära sig något?

Av frida - 10 oktober 2013 18:36

Det var min äldsta sons svar på frågan varför han inte längre åt senap, lök osv, när han var liten.


Gud var länge sen jag var här, men nu kliar det i fingrarna! 

Och så har ju saker och ting förändrats, jag har blivit student på gamla dar. Så här efter första hemtentan så känner jag att det vore bra om jag kom igång och skrev lite mer. 

Baka blir det nog inte mycket med. Synd, för jag har en del fantastiska skapelser förevigade här. Brooklyn blackout-kakan är ju makalös!!   

Men jag gillar namnet, och har inte kommit på något bättre eller mer passande. 

Jag är ganska stolt över mina inlägg, alltså text- och bildmässigt, hur ska jag komma in i de banorna igen?

Prestationsångest.

Av frida - 6 januari 2013 11:48

I Sverige har vi (förhoppningsvis) massor av snö och kallt när det är jul. Det är den årstiden vi här i Sverige kallar VINTER.

Tittar man på tecknade filmer, oftast producerade i USA (Disney, Pixar, Hanna&Barbera osv) så har de snö och kallt när det är jul, alltså, de har VINTER? På julkort är det snö, alltså VINTER, oavsett om julhälsningen är på svenska "God Jul & Gott Nytt År" eller på engelska "Merry Christmas & A Happy New Year".

På andra sidan jorden, när man är i Sverige, bör Australien ligga. Där bör det vara SOMMAR när vi har VINTER. Alltså, när det är jul, 24 december, eller 25:e då de firar (jag antar att de kör efter engelsk sed!?) så har de SOMMAR, eller....?

Har de vinter när vi har VINTER, fast deras vinter innebär 30-40 grader varmt och strålande sol? Och hur ser deras julkort, julfilmer ut? Har de samma mysiga julkänsla som vi har, när det är mörkt, snöigt och kallt, och mystiskt och mysigt....och alldeles, alldeles underbart? I don´t think so! Å andra sidan, väldigt många länder har inte snö på julen, skåne t.ex.?   

Och så kommer det här med sommarlov, eller "summerbreak" om man är i staterna. Hur funkar det i australien? Har dom "summerbreak" runt jul, för det är ju då det är "summer", om nu inte min teori om att deras sommar heter vinter? Eller har australiensarna ett längre "winterbreak" som vårat "sommarlov"?

Spontant känner jag att kunskapen om australien är mycket bristfällig. Det är ju trots allt ett engelsspråkigt land som vi lätt kan kommunicera med, ändå känns det väldigt långt bort, och väldigt bakvänt! Det är dags för australiensarna att börja marknadsföra sig bättre, gör mer filmer och tv-serier, så att mänskligheten får lära sig om australien.

Av frida - 30 oktober 2012 20:49

Nähä, inget på tv idag. Hade hoppats på "Nybyggarna", men det var visst inte förän i morgon. Somnade till i soffan med småpojkarna strax innna sju, så jag borde väl gå och lägga mig, men hur kul är det?! Skulle även kunnat baka lite kokos-muffins, men det orkar jag inte. Dessutom måste vi äta ur frysen, för att få plats med ett lamm. Hur 17 ska det gå till?


För övrigt tycker jag att alla människor som pluggar vid sidan om sitt heltidsjobb är så jäkla duktiga! Hur fixar ni det? Jag har nog världens sämsta karaktär. Ingen självdisiplin -what´s so ever!

Sad but true.

Är det meningen att man ska jobba med sånt, och försöka bli bättre, eller ska man bara "swooscha" med och låta livet ha sin gång lixom, utan onödiga krafttag?


Av frida - 28 oktober 2012 13:50

Alltså det här med bakböcker, är det inte meningen att det ska stå i dem exakt hur man tillreder ett bakverk? Varför blir det då aldrig lika som på bilden?

Jag fortsätter att beta mig igenom "Huminbird´s bakery"-bakboken. Nu har jag gjort deras paradtårta, det är en banan-ananas-pecannöt-tårta med färskostglasyr. Väldigt god, men den ser ju inte på långa vägar ut som den i boken!


     

Min kaka är den till höger. Det märkliga med just den här är att den inte ens ä brun inuti. Det stod inget om att det skulle vara kakao i! Jag börjar ana att jag skulle ha skurit den runt kanterna när jag lagt ihop kakan, men VARFÖR skriver dom inte det då i bakboken!? Gärna också HUR man på bästa sätt skär, utan att hela kakan glider iväg åt alla håll och kanter, vilket den väldigt gärna gjorde, eller att all fyllning pyser ur.

I bakning får man väldigt gärna vara övertydlig. Tycker jag. Eller är det bara jag som är helt dum i huvudet?

Av frida - 20 oktober 2012 18:26

Hm, jag är visst en "helg-bloggerska", men hur sjutton ska man hinna på vardagarna? Den här helgen var min plan, att inte baka ett endaste dugg, och det kommer jag nog hålla. Men nästa fredag har jag stora planer på en banan-och ananastårta. Jag håller ju på att beta av Hummingbird Bakery´s receptbok, och har kommit en bra bit, jag har kanske 2/3 kvar att testa. Den här tårtan är en av deras specialliteter, ska bli mycket spännande!

Högskoleprovet nästa helg ska också bli mycket spännande. Jag tänkte plugga massor, och göra testproven, men...det har inte gått så bra. Jag körde fast på liggande stolen. Jag fick för mig att man fick ha miniräknare med sig, men nu har jag fått kallelsen, och det fick man ju så klart inte... Hittade min synonymordbok idag, den skulle jag också behöva bläddra lite i, och så alla formler kors och tvärs. Phu! Pi är i allafall 3,14. Och så skulle jag behöva få upp lästakten. Jag ska nog inte ha så höga förväntningar på mitt provresultat.

Det blir nog bra terapi att åka och slakta efter provet, få gå lös på ett stackars upp-och ner hängt lamm.

Av frida - 13 oktober 2012 19:56

 

Hittade ett kul recept på COOP´s medlemsautomat häromdagen, Rocky road- kladdkaka! Nu är den klar, men inte provsmakad än. Har inte bestämt än ifall jag och stora sonen ska kalasa på den ikväll, eller ifall vi ska försöka bjuda över någon på fika i morgon... Vi ska väl förhoppningsvis inte pressa i oss hela kakan, så har man inget för sig i morgon är man välkommen på lite söndagsfika...


Recept:


16 bitar, 175 grader på ugnen

Botten:
  • 4  ägg
  • 6 dl strösocker
  • 200 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 dl kakao
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smör
  • 2 msk ströbröd
Glasyr:
  • 250 g mörk choklad
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 dl sirap
Topping:
  • 10  Dumlekolor
  • 3 dl torrostade, grovhackade nötter ex hasselnöt, pistage och mandel
  • mini-marsmallows

Gör så här

Botten:

Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ner smöret med de torra ingredienserna i äggvispet.

Smöra och bröa en springform, cirka 24 centimeter i diameter. Häll i smeten och grädda cirka 15 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den. Kladdkakan ska ha fått en frasig yta men om du trycker i en tandpetare i mitten ska den fortfarande vara kladdig. Låt svalna.

Glasyr

Glasyr och montering: Hacka chokladen fint. Koka upp grädde och sirap hastigt. Dra av från plattan och rör ner chokladen, rör till chokladen smält. Ställ in kastrullen i kylen och låt svalna cirka 30 minuter.

Topping

Bred glasyren på kladdkakan och strö över Dumle, nötter och marshmallows. Garnera eventuellt med ätbara blommor.

Presentation


Bak

Se även ordet ”bak” på svenskspråkiga Wiktionary.

Bak kan betyda flera saker:
bakning
inom anatomin stjärt
.bak, backupfiländelse
[bak,bake] bräda av stocks ytterdel med ena sidan rundad
(Wikipedia)

Fråga mig

0 besvarade frågor

Omröstning

Vilken höstfärg är finast?
 Röd
 Gul
 Brandgul
 Brun

Senaste inläggen

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards